Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan is het urencriterium iets waar u rekening mee moet houden. Voldoet u namelijk aan het urencriterium, dan kunt u rekenen op bepaalde fiscale voordelen in de vorm van de ondernemersaftrek en de oudedagsreserve. Maar welke regels gelden er nu precies, aan welke voorwaarden moet u voldoen om hiervoor in aanmerking te komen?
Twee belangrijkste voorwaarden
Er zijn twee belangrijke voorwaarden waar u aan moet voldoen om aan het urencriterium te voldoen en recht te hebben op de genoemde fiscale voordelen. De eerste voorwaarde is dat u in een kalenderjaar 1225 uur gewerkt hebt voor uw bedrijf. Als u meerdere bedrijven hebt, dan mag u de gewerkte uren bij elkaar optellen. De tweede voorwaarde van het urencriterium is dat u vijftig procent van het totaal aantal uren dat u in een jaar gewerkt hebt aan uw bedrijf besteed hebt. Bent u ook nog deels in loondienst, dan mogen deze uren dus niet meer zijn dan de 1225 uur die u minimaal in uw eigen onderneming gestoken hebt.
Welk werk telt mee?
In principe tellen alle werkzaamheden die u voor het bedrijf uitvoert mee voor het urencriterium, of ze nu direct of indirect te relateren zijn aan opdrachten. U bepaalt zelf welke bezigheden van belang zijn voor uw onderneming. Dat directe werkzaamheden als het voorbereiden en het uitvoeren van een opdracht meetellen voor het urencriterium is voor ondernemers heel logisch. Maar bij indirecte werkzaamheden wordt veel minder stil gestaan. Toch kosten ook zaken als het schoonhouden en opruimen van uw kantoor veel tijd, net als het doen van de boekhouding en relaties onderhouden met klanten. Alle uren die u hier in steekt mag u ook meetellen.
In ons volgende blog leest u meer over de voorwaarden met betrekking tot het urencriterium.